Home Konalo se
PDF Tisk Email
Napsal uživatel František Tuhý   
Středa, 30 Květen 2012 09:29

Kácení máje v sousedních Minkovicích

v novém hávu

Letošní ročník oblíbeného minkovického Kácení máje, který se konal 26.5.2012 měl několik vynucených novinek. Naštěstí se stoprocentně  naplnilo rčení, že všechno špatné je k něčemu dobré. Rekonstruovaný areál před hasičárnou  donutil pořadatele z SDH Minkovice u Frýdlantu v Č. změnit místo centra konání kácení. Park na návsi s kouzelným pozadím keřové zeleně byl ale více než důstojnou náhradou.

dsc02761
dsc02731
dsc02739
dsc02742
dsc02761
dsc02789
dsc02811
dsc02816
dsc02822

Nedílnou součástí  padesátileté historie minkovických májů bylo stavění májek svobodným děvčatům mládenci. Nezadaných dívek se ale  postupem doby nedostávalo a tak tuto hezkou tradici převzali hasiči. A ti pak za velké slávy vždy v poslední sobotu v květnu, za doprovodu hudby a nezbytných taškařic báby s dědkem, sťali všechny máje, včetně té velké obecní. O průvod obcí byl však v posledních letech čím dál menší zájem veřejností. Problém byl i sehnat muzikanty, kteří by náročnou obchůzku zvládli. Není divu. V jednom baráku dostali zelenou, v druhém „bílou“, v třetím „červenou“ …, to bylo na odstřel. Ale bez toho to nešlo, to by jste urazili paní domu. A to pak čekalo hudebníky ještě hraní u centrální májky! Dodatečně - klobouk dolů! Letos se tedy poprvé upustilo od průvodu obcí, vše se odehrálo na jednom místě.

Příležitost dostala Valdštejnka, oblíbená dechovka Míly Janouška. Svého úkolu se zhostila na jedničku, svým koncertem těšila  250 – 300 spokojených návštěvníků.

Děti byly unešeni obří nafukovací skluzavkou, nechyběly ani tradiční soutěže pro ně.

Již několik let je zábavný program postaven na klání čtyř smíšených párů v recesních disciplínách. Bylo tomu tak i letos. Soutěže navodily tu správnou sousedskou atmosféru. Disciplína Z úst do úst dala zabrat především mužům. Vylovit pusou pingpongový míček z lavoru plného vody nebylo jednoduché, míček neustále „utíkal“.A což potom v plné rychlosti se trefit do úst partnerky! Zajímavé bylo i sledovat závodníky při Ulov si svého politika. Místo kapříků se lovilo udicí 14 polystyrénových kostiček opatřených podobiznou našich vládnoucích špiček různě bodově ohodnocených. Největší zájem byl o 50 bodového „žolíka“ Davida Ratha . Přítomné bavili i hlavní aktéři odpoledne bába s dědkem v podání Pavla Labského a Jana Mokrého alias Mokrouše.

Dobré jídlo, dobré pití a především ideální počasí ještě více umocnilo podařenou akci hasičů z Minkovic. Líbila se i náměstkovi hejtmana pro dopravu Libereckého kraje Martinu Seppovi, který přijal pozvání. Foto z akce ve fotogalerii.

Aktualizováno Čtvrtek, 31 Květen 2012 16:58
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.
 
dsc02760.jpg
img_5096.jpg

 

Další obrázky jsou ve FOTOGALERII.
(klikni na tento řádek)