Home

Občanské sdružení

Osady převálcovaly vesničku střediskovou PDF Tisk Email
Napsal uživatel František Tuhý   
Čtvrtek, 03 Listopad 2022 11:33

Osady převálcovaly vesničku střediskovou

Komunální volby do obecních a městských zastupitelstev jsou asi nejspravedlivější volby v ČR. Při nich může rozhodnout každý hlas. Navíc voliči znají každého kandidáta. Hlavně na vesnici.

Letošní volby, to byl u nás hotový převrat. Po sametové revoluci v r.1989 se stalo poprvé, aby jedno volební sdružení získalo nadpoloviční většinu hlasů ve Višňové. Povedlo se to Devítce. Bylo to totální vítězství, vítězství „jedné strany“. Výsledek voleb byl zpečetěn při ustavujícím zasedání OZ 13.10.2022. Přestože výsledek voleb umožňoval stanovit jednobarevnou radu, Devítka zvolila demokratický postup – tedy zastoupení dalších volebních sdružení. V čele je Ing.Michal Scheidl (Devítka), místostarostkou Mgr.Vladimíra Erbanová (Hasiči), další radní Vít Velzel, Jaromír Mrklas (oba Devítka) a Tomáš Cýrus (Pro naši obec). Zastupitelé: Petr Bečvář, Ing. Martina Klingerová, Jan Mokrý, Martin Jehlička (vesměs Devítka), Milan Melka (Pro sport a tělovýchovu), Radim Seifert, Jaroslav Starove, Jana Žáková (vesměs Pro naši obec) a Roman Valach (KSČM). Jak volili občané v jednotlivých obcích je možné zjistit na www.volby.cz.

Začátek tak velkého úspěchu Devítky se zrodil ve Vísce. V roce 2011 bylo zde založeno Občanského sdružení Víska, Do vínku si dalo mimo jiné vyslyšet nespokojenost občanů s prací dosavadních zastupitelstev Višňové. A hned, při prvních možných volbách v r.2014 se do toho pustilo s vervou. A se zdarem. Volební sdružení Šance získalo pět mandátů, nejvíc ze všech stran. Bohužel při povolební vyjednávání zpackalo, vše co se dalo, takže nabyl ani starosta, ani místostarosta, a pouze jeden člen rady. O čtyři roky později, už s novým názvem – Devítka (devět osad), byl výsledek voleb sice horší, „jen“ tři mandáty, přesto úspěch byl veliký. Dva v radě, z toho Ing. Michal Scheidl místostarostou a Martina Bubeníčková předsedkyní finančního výboru. Nastoupená cesta se zúročila v letošních volbách, jak již bylo citováno.

Doušek na závěr. Nejvíce voličů měla Devítka, ze všech pěti volebních okrsků Višňové, ve Vísce. Z hlasujících občanů jich bylo pro Devítku 71,29%! OS Víska za to všem děkuje.

František Tuhý

Vítězná Devítka jmenovitě: zleva Jan Mokrý, Vít Velzel, Iveta Škodová, Petr Veselý, Jaromír Mrklas, Petr Bečvář, Ing.Michal Scheidl, Ing.Martina Klingerová, Petr Labský, Petr Coufal, Martin Pelant, Irena Fejtková, Jaroslava Jouklová, Petr Hejduk a Marek Jehlička.

Aktualizováno Čtvrtek, 03 Listopad 2022 11:54
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.