Home

Občanské sdružení

Hasiči soutěžili ve Vísce PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Neděle, 04 Říjen 2020 21:59

HASIČI SOUTĚŽILI VE VÍSCE

Okrsková soutěž hasičů se letos konala na fotbalovém hřišti ve Vísce 12.9.  za pořadatelství SDH Minkovice. Zúčastnily se jí sbory SDH Habartice, Minkovice,  Pertoltice, Předlánce, Višňová a Ves. Dle ohlasů se akce   povedla, byla chválena i při závěrečném vyhodnocení představiteli okrsku a i hosty. Líbila se organizace, dispoziční uspořádání  areálu – soutěžní terén, parkoviště, stan chránící před sluncem, hlediště,ozvučení … Oceňována byla i zdánlivá maličkost – dvě buňky WC TOI, věc, která ale bohužel při podobných akcích většinou chybí. Spokojenost byla vyjadřovaná i nad stravovacími a nápojovými posty v podání fotbalistů Sokola Vísky. Sortiment  nabídky, rychlost podání, minimální fronty, i to vše přispělo k hladkému průběhu. Dá se říci, že snad vše klapalo. Chyběla jen ta pověstná „třešnička na dortu“.

Místní soutěž  hasičů, to bylo vždy  takové malé mistrovství světa v požárním sportu v rámci okrsku. Byl to, a mnohde stále je, svátek pro celou vesnici. Hasiči jsou totiž hybnou pákou veškerého dění v místě.  A co je důležité, koná se rok co rok, všude v republice, prakticky od války. A vždy u toho je průvod obcí, za doprovodu kapely. Pořadatelé se střídají, týmy se po celý rok špičkují, kdo bude tentokráte lepší. Ale vždy je u toho dobrá nálada, umocněná živou hudbou. Nikdo domů nepospíchá, „soupeřící“ hasiči si po soutěži u piva mají co říci: kdo se během uplynulého roku rozvedl či naopak vlezl do chomoutu, kolik ratolestí přibylo … Zaplaťpánbůh  tradice se povětšinou  stále udržuje. A tak je škoda, že u nás tomu už nějaký rok není. Minkovičtí hasiči chtěli tradici obnovit, soutěž oživit. Nebylo jim to však okrskovým výborem umožněno. Mimo jiné  proto, že prý mladí požárníci neumí pochodovat. Nezbývá než doufat, že do roka se to děcka naučí a příští pořadatel bude mít větší pochopení. Nefalšovaný vesnický folklór by byl zachráněn.

Součásti akce bylo i připomenutí tisícileté povodně z roku 2010. Není divu, povodeň ve Vísce byla nejničivější v rámci obce Višňová. 42 zatopených domů z 65, zbourán hrázděný dům, zlikvidován silniční most, vytrhaná komunikace, totálně zničené fotbalové hřiště, mnohamiliónové škody na soukromém majetku, několik dní byla obec odříznuta od okolního světa, týden bez proudu, vody a zásobování … Připomenutí proběhlo formou výstavy fotografií. Na 18 panelech Liberecký kraj seznámil s následky povodně v jednotlivých obcích na Liberecku. Dalších 220 fotografií zachycovalo  místní průběh,  od Vísky až po Předlánce.  V závěrečná části hasičské soutěže, vyhlášení výsledků a zhodnocení akce, se obšírným slovem vyjádřil k desátému výročí  starosta obce Tomáš Cýrus a též Ing. Jan Sviták, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu.


Aktualizováno Neděle, 04 Říjen 2020 23:03
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.