Home

Občanské sdružení

PDF Tisk Email
Napsal uživatel František Tuhý   
Středa, 05 Červenec 2017 06:59

Volejbalová Víska

Volejbal ve Vísce má dlouholetou tradici. Největší slávy se dočkal asi v šedesátých letech minulého století. Plácek pod Linhartovými byl přímo předurčen ke hraní. Krytý před větrem, v pěkné přírodě, kdy šmrnc tomu dávaly břízy, se stával dostaveníčkem vísecké mládeže. Ihned, po příjezdu vlaku z Frýdlantu, letěla školní taška do trávy, převlékat se nebylo třeba, stačilo svléct se do trenek a mohlo se začít. A jakmile zapadlo sluníčko, volejbalový míč vystřídala kytara. Pochopitelně nechyběl nezbytný táborák. Každodenní trénink přinesl ovoce. Hra získávala kvalitu a tak se Víska přihlásila i do registrované soutěže. A kdo byli první nositelé odbíjené ve Vísce? Bratři Láďa a Mirek Horáčkovi, sourozenci  Karel, Josef, Václav a Květa Linhartovi, Helena a Mirek Vodseďálkovi,  Václav, Lída a Jirka Martínkovi,  Mirek Zajíc,  Václav Málek, Vlasta Holcová,  Josef  Laurin , Josef Krejčí, Karel Šindelář, Václav Zita a možná mnozí další, kteří ale vypadli z paměti. Však už je to taky let.

Z uvedeného výčtu jmen vyplývá, že hráčů bylo více než dost. Mladší zájemci  neměli šanci se dostat na „plac“. A tak si dítka školou povinná, ročníky 1949 a mladší, postavila v  „Dolní Vísce“, na louce mezi Málkovými a školou,  hřiště další. Postačily dva kůly, na lajny posloužil písek a základ růstu další generace byl položen. A opět byl zájem veliký. A opět se dalo dohromady družstvo, které, po několika letech, s úspěchem dobývalo okolní vesnice po celém Frýdlantském výběžku.

Třetí okénko do volejbalové Vísky patří současnosti. Osadní výbor Poustka zorganizoval v červnu v Minkovicích u hasičárny osadní turnaj trojic v odbíjené se zvláštními pravidly. Zastoupení v týmu musel mít hráč nad 60 let. Chybět nesměla ani žena. Víska se s těmito specifickými požadavky hravě vypořádala a postavila dokonce dva mančafty. Vísku „A“ zastupovali chalupáři Petr Vodseďálek a Martin Dražil,  František Tuhý a ženy Lenka Tuhá, Terezka Židů a Štěpánka Kašparová (chalupářka). Druhý tým tvořila rodina Hejdukova. Saša Hejduk, Petr Hejduk, Dáša Hejduková a Valeria Davidová. Víska nezklamala. Obsadila ze sedmi družstev první dvě místa a to se stejným počtem bodů (s jednou porážkou). První flek  získali, díky vítězství ve vzájemném zápase,  Hejdukovi, dvojkou se tak  stala Víska „A“.

Turnaj zaujal, především úžasnou atmosférou,  všechny přítomné aktéry a tak je předpoklad, že bude v dalších letech pokračovat. Pro Vísku je potěšitelné zjištění,  že volejbal zde pořád žije.

Aktualizováno Středa, 05 Červenec 2017 07:50
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.