Home

Občanské sdružení

PDF Tisk Email
Napsal uživatel Franttišek Tuhý   
Středa, 26 Srpen 2015 20:29

Připomenutí povodně 2010 ve Vísce

Před pěti lety zažila Víska povodeň, možná nejničivější v její historií. Občanské sdružení se rozhodlo smutnou událost si připomenout. A tak v sobotu 15.8. uspořádalo v místě největší zkázy, tedy u Dubu ochránce sousedské posezení s cílem ukázat občanům, jak ˇšla“ voda.  Projektorem bylo promítnuto cca 170 fotek, na kterých byla představena kritická sobota 7.8.2010 v časové posloupnosti, tedy od dopoledních hodin, kdy vesnici zaplavil nejdříve Krčelecký potok a v odpoledních hodinách pak i řeka Smědá.

Je zachycena doba, kdy se dalo po silnici přejít v holinách až po okamžiky, že ani okna rodinných domů nebyly přes protékající vodu vidět. Mnozí občané Vísky tak měli možnost poprvé vidět řádění živlů v obci. Není divu. Každý byl onu sobotu zajatcem ve svém domě. Navíc, každý přemýšlel, co se dá ještě vystěhovat o patro výš, co se dá ještě zachránit. Na dalších fotografiích jsou pak zdokumentovány i dny následující. Neděle, kdy mnohým lidem vytryskly slzy při pohledu na zkázu u elektrárny, na tuny nánosů a naplavenin v ulici mezi hrázděnými domy, na nakloněnou hrázděnku (dosud pýchu obce), na další polorozbořené domy, na vyrvanou silnici, na místnosti rodinných domů plné bahna, kdy mnohdy byla voda až po strop … Další fotografie pak dokumentují dny úklidu, prvních úkonů zabezpečujících domy před zřícením … Osudné okamžiky a dny a týdny pomoci, ale i problémů, očima regionálních redaktorů zachytila i výstavka 46 novinových článků od roku 2010 do roku 2013 prezentována u dubu.

V krátkém projevu starosta Obce Tomáš Cýrus především poděkoval občanům za dlouholetou trpělivost snášet útrapy spojené s výstavbou mostů, ochranné hráze, silnice, kdy Víska byla jedno veliké staveniště.

Sousedské posezení u Dubu ochránce alias Stromu roku 2013 splnilo záměr pořadatelů. Připomenout povodeň, varovat před opakováním, ale zároveň posedět, poklábosit soused se sousedem. Pohodovou atmosféru pomohla navodit měrou vrchovatou i country kapela amatérských hudebníků z Andělky, za což jim patří velikánský dík.

Zájemci o fotografický dokument z povodně 2010 ve Vísce si mohou „cédéčko“ objednat u Františka Tuhého - tel.606270720 či na mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Aktualizováno Čtvrtek, 08 Říjen 2015 12:49
 
Copyright © 2024 www.viska-os.eu. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software šířen pod GNU/GPL licencí.